Начало  Актуално  Патрон   Галерия  Контакти

 

За нас

o    История и традиции
o   
Ръководство
o    Педагогически персонал
o    Педагогически съветник
o    Ученически съвет
o   
Училищно настоятелство
o    Униформи
o    Нашите успехи

 

Учебна дейност

График на учебното време

Олимпиади, състезания, НВО

Виртуална библиотека
Училищна документация

Бланки на документи
Проекти

секция БДП

Правила за организация ЦДО

Иновативно училище

Училищна база
Прием

За нас

История
Ръководство
Педагогически персонал
       

Педагогически съветник
Обществен съвет

Училищно настоятелство

Униформи

Изяви на учители 

Изяви на ученици 

Вестник "Слънчогледи" 

Счетоводен отчет

Обществени поръчки
 

Полезни връзки

МОН
РУО Стара Загора
Община Стара Загора
ЗНАМ.bg
Уча се
BG учители

 

          

ПЕДАГОГИЧЕСКИ СЪВЕТНИК В ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ "КИРИЛ ХРИСТОВ"

ПЕДАГОГИЧЕСКИЯТ СЪВЕТНИК е човекът, с когото можеш да говориш и споделяш: Когато имаш проблем; Когато търсиш съвет; Когато си объркан; Когато си самотен; Дори когато си щастлив; Когато някой те тормози; Когато изпитваш гняв и си тревожен; Когато се страхуваш; Когато имаш проблеми с наркотици; Когато си жертва на трафик или насилие; Дори само когато имаш въпроси. Той може да ти помогне: Да осъзнаеш способностите си; Да развиеш силните си страни; Да се адаптираш към училищната среда; Да се справяш със стреса; Да се справиш с проблеми в общуването; Ако имаш проблеми в училище или в къщи. Най- важното за мен е децата да се научат да споделят сами проблемите си, да организират творчески свободното си време, да бъдат отговорни хора и да търсят алтернативи. За мен Приятелството е взаимност, която предполага стремеж и от двете страни към контакт. Въз основа на своята емпатичност – способността си да съ-разбира, да съ-чувствува, да съ-действа той трябва да си изгради своите точни представи за това, което става в ученика: какви качества преживява, към какво се стреми и по ка­къв начин възприема и оценява сам себе си и света.

 На вниманието на РОДИТЕЛИТЕ: Говорете на детето си: Обичам те. Обичам те независимо от всичко. Обичам те дори когато си ми ядосана. Обичам те дори когато съм ти ядосана. Обичам те дори когато си далеч от мен. Моята любов ще е винаги с теб. Ако можех да избера което и да е дете на Земята, пак бих избрала теб. Благодаря ти. Беше ми много приятно да играя с теб днес. Любимия ми спомен е от деня, в който с теб се разхождахме (правихме нещо заедно). Разказвайте му: Какви са плановете ви. Какво правите в момента. Историята на неговото раждане. За това как сте го наричали като бебе. Как сте избрали името му. Каква сте била на неговата възраст. Как са се срещнали баба му и дядо му. Кои са любимите ви цветове. Как понякога и на вас ви е трудно. Че когато го хванете за ръка и я стиснете три пъти това е вашият секретен код, чрез който му казвате: „Обичам те“ Слушайте: Какво споделя детето ви докато сте в колата. Какво ви разказва детето за играчките си и помислете колко е важно това за него. С една секунда повече, отколкото си мислите, че имате търпение. Чувствата, които стоят зад думите на вашето дете. Питайте: Как мислиш, защо се получи така? Как мислиш, какво ще стане ако …..? Как да си изясним това? За какво мислиш? Кой е най-приятния ти спомен от днес? Показвайте: Как да направи нещо, вместо да му го забраните. Как да свири с листо. Как да разбърква карти. Как да реже хляб. Как да сгъва дрехите си. Как да търси информация когато и вие не можете да отговорите. Обичта към партньора си. Че да се грижиш за себе си е важно. Отделете време: Да гледате заедно как се строи къща. Да погледате заедно птиците. Да готвите заедно. Да ходите заедно някъде. Заедно да се поизцапате на двора. Просто да поседите край детето си докато то играе. Освободете се: От чувството за вина. От мислите как е трябвало да бъде. От вашата потребност да сте прави. Давайте: Гледайте на детето си усмихнато, с добри очи. Усмихвайте се, когато детето ви влиза в стаята. Отвръщайте, когато детето ви докосва. Първо установете контакт и после говорете, за да сте сигурни, че детето ви слуша. Давайте възможност на детето само да се справи със своето недоволство (гняв, злост) и не бързайте да му помагате с това. Намерете вашият собствен начин да зарадвате детето си.

 

Казвам се Георги Димитров и съм психолог -консултант. Завършил съм Варненски свободен университет „Черноризец Храбър”. Имам бакалавърска степен по психология и магистърска степен по приложна психология. Сертифициран психолог -консултант съм под супервизия.

Моята работа е моята тръпка! Когато помогна на някой ученик или родител, колега да се справи с проблема си, това ми носи голямо удовлетворение. Педагогическият съветник не е човек, който дава съвети. Той е медиатор на целия заобикалящ те свят пред теб самия, т.е. опитва се да те примири със заобикалящия те свят, да ти помогне да го разбереш и да го възприемаш по-малко враждебен и неуютен. Той се явява посредник между всички училищни общности: ученици, учители, ръководство, родители, училищно настоятелство. Сферата на неговата дейност са човешките взаимоотношения, а едно от най-важните неща в тях е приятелството. Педагогическият съветник е приятел, с който можеш да споделиш, с когото може да се посъветваш. Но в никакъв случай не е този приятел, на когото можеш да подвикнеш нещо в училищния коридор. Беседването изисква усамотение, изолация и дискретност. Ако ти си осъзнал, че имаш проблем, наболял за решение и дето се вика - ножът е опрял до кокал, ще изкатериш стълбите към кабинета му. Той не те учи как да живееш живота си. Неговата роля е да ти помогне да разбереш сам себе си, да ти покаже твоето място в различните класификации на индивидите. Чрез различните тестове могат да се разберат важни неща за твоята степен на тревожност, за начина, по който светът се отразява върху теб и оттам – как ти се отразяваш на света.